FRIABILIMETER służy do określania kruchości słodu bezpośrednio po wyprodukowaniu lub przed użyciem. Metoda Chapon'a (EBC) określa zawartość ziaren szklistych i słodu rozpuszczalnego. ??????? Próbna partia słodu wynosi 50 g, słód jest umieszczany w siatkowym bębnie. Gumowy wałek o określonym nacisku rozdrabnia kruchą część do miski, gdy bęben się obraca. Metoda określania stopnia kruchości słodu odpowiada metodzie międzynarodowej (IM).
Próbka słodu (50 g) została mechanicznie rozdzielona na twarde i kruche składniki. Ziarna są dociskane do obracającego się sita za pomocą cylindra ze stałym dociskiem sprężyny przez 8 minut. Delikatne części wypadają przez oplot z drutu. W bębnie sita pozostają ziarna szkliste i twarde połamane części. Jeśli chodzi o składniki słodu twardego, rozróżnia się częściowo szklisty i cały szklisty. Poszczególne frakcje są ważone i przeliczane na wartości procentowe.
Procenty są częścią specyfikacji słodu między browarami a słodowniami. Nadmierna szklistość wpływa niekorzystnie na proces zacierania i odsączania. Niedobory powstają w procesie warzenia piwa podczas klarowania, fermentacji, dojrzewania i filtracji brzeczki, na co może mieć wpływ klimat i odmiana.
Produkt | Napięcie | Wyjście | Wymiary | Waga |
---|---|---|---|---|
Friabilimetr | 230 V, 50 Hz | 50 | 400x265x270 mm | 12 kg |
Ta strona korzysta z plików cookies
Firma PAWLICA s.r.o. Informuje, że te strony korzystają z plików cookies. Bardziej szczegółowe informacje na temat plików cookies i przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Oświadczeniu o ochronie prywatności i stosowaniu tzw. plików cookies. Niniejszym prosimy o zgodę na używanie tych plików cookie.